Светски дан поезије

21. март 2021. 

СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

 

Поезија је заразна. Она је у служби живота. Поезија је у животу. Она је испред живота. Постоји разлог поезије: то је разлог добра.

Пол Елијар

Да. Зараза је поезија. Заразили су нас данас наши ђаци поезијом. Будите данас сви заражени поезијом.  Нека нам то буде једина зараза. Данас. И заувек. Само поезијом.

 

Срећан и радостан свима Дан поезије!

1a

 

Уз велику подршку Библиотеке Осечина и сарадњу, и захваљујући ангажовању и дивном ентузијазму наших ученика, Актив наставника српског језика обележио је данас Светски дан поезије.

Светски дан позије прославља се 21. марта и установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овога дана је промоција читања, писања, објављивања поезије у школству широм света.

Услед погоршане епидемиолошке ситуације, наш поклон и наклон поезији шаљемо из наше виртуелне учионице.

Говоримо и стварамо поезију, јер она је свуда око нас, треба је само чути, а лако се препознаје и осећа.

Актив наставника српског језика расписао је раније школски поетски конкурс „Међу јавом и међ сном“ поводом овог нама веома важног и радосног дана. На конкурсу је победила ученица седмог разреда Ксенија Пузић, а похваљене су и песме Катарине Обрадовић и Софије Дамњановић, ученица петог разреда.

Поред њихових стихова, које су саме интрпретирале, и које ћете данас чути, чућете и рецитовање наших ученика који су у част поезији говорили стихове омиљеног песника, Мике Антића.

Шаљемо вам и нашу поетску разгледницу.

Ми смо уживали, што желимо и свима вама овом нашом поетском причом. Прочитајте и ви данас своју омиљену песму, отпевајте, рецимо, „Песмо моја“, Чика Јове Змаја или Радичевићеву песму „Певам дању, певам ноћу“, а можете их и послушати у интрепретацији нашег великог уметника Здравка Чолића. Све је то поезија. Унесите радост у своје домове, говорите, рецитујте, певајте. Скоро да нема бољег начина да обојимо ове помало суморне дане. Ми смо успели, успећете и ви.

 

Актив наставника српског језика

Библиотека Осечина

2a

Pogodaka: 862