О имену школе

Школа у Пецкој основана је још 1841. године. Првобитно је Пецка била само заселак села и општине Царина па се дуго времена звала Школа Царинска у Пецкој. 1940. године школа је добила назив „Чеда Милосављевић'', по учитељу који је непосредно пред Други светски рат добио службу у школи, а затим отишао у партизане и настрадао у рату. Од школске 2005. до 2006. школа поново носи назив „Војвода Мишић''.

О школи

Јануара ове године навршило се 173 године од почетка рада прве школе у Царинској општини. Прва школа била је смештена у приватној кући одмах до општинске суднице, а налазила се тада у Пецкој, засеоку села Царине. У приватној кући школа је радила све до 1845. године, када се пресељава у зграду Примиритељског суда и ту остаје све до изградње нове школске зграде 1882. године.

 skola Pecka 2

Иако се дуго чекало на градњу нове школске зграде, она је саграђена по свим стандардима и прописима тог времена и била је најлепша школска зграда у Подринском округу. На истом месту после 92 године, тачније 1973. године саграђена је нова школска зграда, тј. школа у којој се ми данас налазимо.

 

Први учитељ Царинске школе био је Милисав Јеремић из Причевића, Округа ваљевског.

Одувек је финансирање школа био велики проблем за државу, па је то био један од разлога због којих је школа у Пецкој 1843. године прекинула рад.

Не мирећи се са затварањем Школе, кмет царински Живан Радошевић написао је молбу у име целе општине и лично је однео у Београд у Попечитељство просвешћенија (министарство просвете) које је позитивно решило ову молбу сељана Царинске општине и Школа је поново почела са радом 1845. године.

Tе школске године учитељ Милисав је учио 18 ђака.

Деца из удаљених села била су смештена у ,,коначић“ и само су суботом и недељом одлазили кући по храну. Деца су у коначићу спавала на креветима направљеним од дасака, до пола утврђеним у земљи.

Собе су биле мрачне, тескобне и ниске, да се човек у њима није могао усправити, а прозори излепљени новинском хартијом. Добијањем нове школске зграде и увођењем четвртог разреда број деце се нагло повећао, тако да је 1884/85. школске године 90 ученика похађало школу.

С временом, у школи се побољшава и учитељски кадар. Први прави учитељ, са завршеном учитељском школом, долази у Пецку 1883. године.То је био учитељ Милутин Филиповић. У том периоду учитељи за свој рад добијају врло добре и одличне оцене, а Школа је оцењена као најуспешнија у Подринском округу.

Кроз Школу у Пецкој, од њеног оснивања 1914. године прошло је, тј. у њој радило 52 учитеља.

У време окупационе власти 1916. године Школа у Пецкој је радила као дворазредна. Већ 1919. године почиње са радом школа у Гуњацима, а 1923. године и школа у Драгодолу и Царини. Данас су Гуњаци, Драгодол и Царина подручна одељења у саставу Школе у Пецкој.

                                                          Извори: Монографија „160 година школе у Пецкој"