Међународни дан борбе против вршњачког насиља

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ВОЈВОДА МИШИЋ“ПЕЦКА

 

У Основној школи „Војвода Мишић“ Пецка ученици и запослени су 24. фебруара 2021. годинеобележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Последње среде у фебруару  под називом Дан розе мајицаˮ у оквиру превентивних активности и заштите од насиља и дискриминације у оквиру установе ученици и запослени школе промовисали су превенцију и заштиту деце и ученика од насиља и дискриминације, акцентован је значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата.

          Широм света се последња среда у фебруару обележава као Међународни дан борбе против вршњачког насиља и посвећена је Чарлсу Мекнилу, ученику из Канаде. Храбри ученик је у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога је претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Розе мајицу Чарлс је обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Догађај је инспирисао групу активиста у канадској провинцији 2007. године који су купили розе мајице и поделили их ученицима у школи, као знак подршке дечаку.

          Розе мајица је постала симбол борбе против вршњачког насиља у школама. Ученици и запослени Основне школе „Војвода Мишић“ Пецка носили су розе мајице и реализовали активности поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља уз поштовање епидемиолошких мера кроз одржавање радионица, дебату, израду паноа и изложбу ученичких радова. Послате су поруке другарства и асертивне комуникације, изражен је одлучан и јединствен став да насиље није прихватљиво у школској средини у било ком облику.

Ученички парламент Основне школе „Војвода Мишић“Пецка

 1a

2a

3a

5a

6a

7a

8a

9a

10a

11a

Pogodaka: 939