Светски дан чистих руку

PredavanjeCistoca2015-2Од 2008. године  сваког петнаестог октобра обележава се Светски дан чистих руку. Анализама хигијенских навика становништва указано је на проблем да ове навике н нису развијене на потребном нивоу. Према мишљењу лекара прање руку топлом водом и сапуном најисплативија је здравствена интервенција.

 

 

PredavanjeCistoca2015-1

Са циљем подизања општих хигијенских навика код ученика и указивања на важност прања руку за ученике ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке одржано је предавање. Гости предавачи су доктор опште праксе Никола Миловановић и фармацеутски техничар Милица Драјић. 

 Oни су ученицима објаснили важност хигијене руку  јер се прљавим рукама посредним или непосредним контактом преко предмета и материјала с којима долазе у додир шире многе заразне болести пре свега цревне, акутне болести дисајних путева, кожне болести и  болести очију. 

Деца представљају најосетљивију популациону групу и важно је да им се скрене пажња на чистоћу занимљивим и креативним приступом кроз редовне часове Ученици су имали прилику да кроз ликовне радове, практичним приступом и очигледном наставом прошире знања на ову тему. Овом темом се позабавила и професорица српског језика кроз народне пословице о чистоћи и здрављу а вероучитељ повезао  духовну и физичку чистоћу јер..."Српски народ је од памтивека ценио и телесну у духовну чистоћу. Бити чист телесно и душом то је било правило за мушко и за женско, за старо и за младо. Пуно је мудрих народних изрека о чистоћи телесној и душевној. Умити се и Богу молити - то је јутарњи - почетак само код Срба...."Свети владика Николај српски

Педагог

Биљна Вукашиновић

 

Pogodaka: 1793