Национални дан књиге

Национални дан књиге

Дан Народне библиотеке

1a

2a

Актив наставника српског језика у сарадњи са Библиотеком „Осечина“ обележио је Национални дан књиге и Дан Народне библиотеке програмом „Књизи и билиотеци у част“. у складу са мерама које је прописало Министарство просвете ради спречавања ширења заразне болести Covid-19.

Дана, 28. фебруара, се обележава Дан Народне библиотеке Србије и Национални дан књиге.

 На тај дан 1832. године, политичар, дипломата, уставописац и кнежев секретар Димитрије Давидовић упутио је писмо кнезу Милошу у коме му је, савременим речником речено, представио пројекат Народне библиотеке Србије о њеном уређењу, тако да је овај датум узет за Дан Народне библиотеке Србије, најстарије установе културе у Србији.

У новембру исте године кнез Милош је наредио да се по један обавезан примерак књиге доставља Народној библиотеци.

Народна библиотека Србије, са око шест милиона библиотечких јединица из раздобља од 11. до 21. века, представља изузетну збирку покретне културне баштинтине.

У Издвојеном одељењу Библиотеке „Осечина“ у Пецкојорганизовали смо у складу са мерама против заштите од заразне болести Covid-19, књижевни сусрет. У част књизи и библиотеци наши ученици говорили су најлепше мисли записане о књизи, читању и библиотеци. Подетили су нас на неке занимљиве чињенице о читању. Рецитовали су своје омиљене песме.

У овом месецу када славимо Дан матерњег језика, Дан књиге и Дан библиотеке и када се у свим школама и библиотекама читало гласно, рођени су неки од најзначајних светских и српских писаца – Жил Верн, Жак Превер, Вилхем Грим, Виктор Иго, Радоје Домановић, Исидора Секулић, Данило Киш, Мира Алечковић, Јован Дучић.

Нашем матерњем језику у част, књизи и библиотеци у част, одабрали смо да се данас  подсетимо дела и одамо почаст нашем завичајном писцу који је рођен у овом месецу, Проти Матеји Ненадовићу, једној од најзначајних историјских и књижевних личности наше земље.

Говорили смо о његовом животу, а кроз интрпретацију нашег Луке Савића чули смо и како је сам Прота говорио о свом животу.

Велики Јован Дучић, такође, је рођен у фебруару. Његова „Песма жени“ у интрпретацији Вање Муратовић, подсетила нас је на лепоту српске ауторске поезије и поздравила све жене у сусрет Међународном дану жена.

 

Иначе дивни амбијент библиотеке освежили смо поклончићем – свако је добио по једну лепу мисао о читању. Такође у част књизи и библиотеци ученици су направили и паное за библиотеку и школу. 

3a4a

 

Желели смо да нашим активностима обележимо празник књиге и библиотеке, да нашим најталентованијим ученицима укоренимо навику читања и одласка у библиотеку, да подсетимо на лепоту писане речи и на значај читања у животу сваког човека. Навика и култура читања стичу се управо овде, у основној школи, у библиотеци.

Често чујемо изреку „Књига је прозор у свет“, нашим ученицима желели смо  овим књижевним сусретом који се одржава у тренутно тешким временима за све нас, да још једном покажемо да је прозор увек отворен, да само треба да погледају кроз њега и одмах ће схватити да се пред њима указује чаробни, невероватни свет књижевности у којој ће свако наћи свој мали свет. Онај свет који нас чува од тешких времена, онај свет који ће упознати читајући књиге, свет који нас чини бољим људима, јер нас књижевност оплемењује и учи.

И као што је то рекао наш велики Прота Матеја Ненадовић, да као што се у срећи ме треба гордити ни у несрећи не треба очајавати. Тешка времена ће проћи, добра дела неће никада.

Зато, драга нашо децо, читајте добре књиге, тако корачате најлепшом стазом, стазом добрих људи.

Актив наставника српског језика ОШ „Војвода Мишић“

Народна библиотека „Осечина“

5a

6a

7a

8a

Pogodaka: 793