Дечја недеља 2019

Дечја недеља

Под слоганом „Да право свако - дете ужива лако“ обележена је Дечја недеља, а уједно и јубилеј - тридесет година Конвенције о правима детета.

Омиљена недеља отворена је комичном позоришном представом за децу „Тајна чаробног кофера", која је одиграна у издвојеном одељењу библиотеке „Осечина“ у Пецкој. Представи су присустовали сви ученици млађих разреда са својим учитељицама.

 

 

 

 

ПРИЈЕМ ПРВАКА

 

У оквиру Дечје недеље,   ученици одељења I-1 матичне школе „Војвода Мишић“ имали су у 11. 20 часова пријем првака уз пригодан програм. Посета је организована у сарадњи са Издвојеним одељењем библиотеке у Пецкој.

Ученике су допратиле учитељица Данка Симић и педагог Марија Петровић. Представу су извеле Ана Ивковић, Тања Петровић и Јелица Зељић. Ученици су имали и мини квиз а три најактивнија ученика су добилa награде.

 1.predstava za decu

КОНВЕНЦИЈА О ПРАВИМА ДЕТЕТА

 

У оквиру Дечје недеље ученици одељења IV-1, VI-1 и VI-2 матичне школе „Војвода Мишић“ у Пецкој имали су прилику да учествују у едукативној радионици „Конвенција o правима детета“.

Упознали су теоријске постулате документа „Конвенција о правима детета“, историјске услове који су допринели креирању овог документа, као и одређене чланове који законски дефинишу поједина права сваког детета.

Циљ едукативне радионице је остварен у потпуности, на обострано задовољство ученика и водитеља-педагога Марије Петровић. Предуслов квалитетнијег живота појединца а нарочито детета је разумевање сопствених осећања, затим познавање права и обавеза која су једнака за све малолетне особе у државама широм света. Ученицима је кроз динамичан, тимски начин рада пружена могућност да креативно изразе првенство властита осећања, затим да износе своје мишљење, дебатују и конструктивно долазе до закључака. Управо, неговање критичког начина размишљања доприноси осамостаљивању ученика и ствара активног појединца који ће допринети друштвеној заједници и друштву у целини.

 

 

УГЛЕДНИ ЧАС

Да право свако - дете ужива лако

 

 

У уторак, 8. октобра, учитељица Данка Васић са својим трећацима одржала је угледни час Друштвених и културних активности: Обележавање Дечје недеље.

Ученици су своју креативност и маштовитост исказали правећи папирне змајеве, које су пуштали на спортском терену. Кроз игру, забаву и дружење учили су да се изборе за своја права и да уважавају права других. Сваки змај је носио по једно право детета, које су на змају написали, а усмено образлагали. Комисија, коју су чинили присутни наставници и педагог школе, бирала је најкреативнијег змаја и најоригиналније дечје право.

 2.pustanje zmajeva

 

СПОРТСКИ ДАН

 

           У среду, 9. октобра на терену ОШ „Војвода Мишић“, у Пецкој одржана је спортска манифестација у оквиру Дечје недеље. Присутно је било око стотину ученика, предшколског и млађег школског узраста, са својим учитељима и учитељицама.Деца су се такмичила у разним спортским дисциплинама које им је припремио и организовао професор физичке културе Душан Милутиновић.

Задовољна и са осмехом на лицу деца су напустила спортски терен.

 3.sportski dan

 

 

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ СА ПЕСНИКИЊОМ ЕЛИЗАБЕТОМ ГЕОРГИЈЕВ

 

Дружењу са песникињом у издвојеном одљењу библиотеке „Осечина“, у Пецкој присустовали су ученици млађих и старијих разреда наше школе. Песникиња је својим креативним наступом указала на значај и потребу читања. У оквиру програма, наше ученице, Анђела Милутиновић и Наталија Марковић рецитовале су песме Елизабете Георгијев, што је за њу као и за све присутне било пријатно изненађење. Догодио се истински књижевни сусрет, песникиње, њене песме и оних који њене песме воле. У том смислу потпуно је осварен циљ овог књижевног дружења, лепота речи нашла је пут до оних којима је намењена.

 4.elizabeta knjizevni susret

 

СТОНИ ТЕНИС

 

Дана 08. oктобра, 2019. године у ОШ „Војвода Мишић“ у Пецкој одржано је Општинско такмичење у стоном тенису, између ученика и ученица ОШ „Војвода Мишић“ из Пецке и ОШ „Браћа Недић“ из Осечине.

Успешнија је била ОШ „Војвода Мишић“, наши ученици су се и у појединачном и у екипном саставу пласирали на окружно такмичење.

Окружно такмичење одржано је 10.10.2019. године у ОШ „Сестре Илић“у Ваљеву. Поред наше школе учествовале су још три школе:ОШ „Сестре Илић“, Ваљево, ОШ „Андра Савчић“, Ваљево, ОШ „Милош Марковић“, Доње Лесковице.Ученице наше школе:Софија Миловановић и Тамара Тодорић пласирале су се на Републичко такмичење у екипном саставу.

Овом приликом ученици су стекли право учешћа на Школској олимпијади наредне 2020. године, које ће се одржати у Новом Саду.

Ученици стонотениске екипе ОШ „Војвода Мишић“, Пецка:

1.      Софија Миловановић

2.      Тамара Тодорић

3.      Лука Симић

4.      Мирко Бојичић

5.      Дејан Јевтић

5.stoni tenis

Дечја недеља је затворена активностима по избору ученика у договору са својим учитељима. Ученици III разреда су направили пано којим су представили своја права. За старије и млађе узрасте Актив наставника српског језика направио је приредбу поводом Међународног месеца школских библиотека.

Pogodaka: 1377