Европски дан језика 2020

26.9.2020. године

Европски дан језика

 

Ученички парламент ОШ „Војвода Мишић“ са својим наставницима и у сарадњи са ИО Библиотеке „Осечина“ у Пецкој обележио је Европски дан језика у складу са препорукама и мерама које је прописало Министарство просвете ради спречавања ширења заразне болести Covid-19.

 

     „Речи су, наравно, најмоћнији лек који је човечанство користило“

Рајдрард Киплиг

 

Да, речи могу бити лек, могу бити и отров. Огромна је моћ речи. Ми смо ту моћ данас, када славимо Европски дан језика ( који се од 2001. године, на инцијативу Савета Европе прославља сваке године, 26. септембра, а у циљу да се јача свест о разноликости језика и промовише култура различитих европских земаља) употребили да научимо нешто ново, да отворимо врата међукултуралности, врата боље комуникације међу европским народима, врата вишејезичности.

Верујемо да је лепа реч она реч која има највећу моћ, верујемо да лепа реч заиста гвоздена врата отвара. Зато смо да изабрали најлепше речи, оне које праве мостове међу људима различитих језика и култура. Њихова значења су иста, само се различито пишу и изговарају у различитим језицима. Данас смо кроз наше активности и радионице научили много нових речи из европских језика. Оне би могле бити наш путоказ ка уважавњу, прихватању, разумевању, ставрању истинске блискости међу европским народима. Тај путоказ наши ученици приказали су у својим радовима. Првопласирани радови изложени су у ИО Библиотеке „Осечина“ у Пецкој, другопласирани радови изложени су у холу наше школе. Сви остали учесници који су учествовали у обежавању Европског дана језика су похваљени.

„Пустите ме да говорим

Док има ватре у мени

Можда ћемо једном моћи

Да то што кажемо додирнемо рукама“

Бранко Миљковић

Edanj1

Edanj2

 

Pogodaka: 574