Дан тачке 2015.

DanTacke2015

 

Око три милиона едукатора у више од сто земаља света од 2009. године сваког петнаестог септембра обележава „Thedotday“ или дан тачке. Ове године свој допринос је дала и ОШ „ Војвода Мишић“ из Пецке као једина школа из Колубарског округа а вероватно и шире. 

 

Сам дан не представља обележавање интерпукциjског знака. Све је почело када је наставник TerryShoy са својим ђацима обрадио књигу „ThedotPeterH. Reynolds. То је прича о брижном учитељу који се усудио да не посумња у способност свог ученика  довољно храбарог да направи свој траг. Оно што почиње са малом тачком на папиру постаје помак у поверењу и храбрости полазећи на пут самооткривања и дељења. Ова прича је инспирисала многобројну децу и одрасле широм света.

 

За ученике наше школе ово је била прилика да се ангажују на један нов начин и да се покрену са мртве тачке. На занимљив начин сваки наставник је узео различито учешће у обележавању овог дана. Наставници српског кроз писмене радове, наставница техничког кроз обраду круга на различитим материјалима, математичари кроз тачку као почeтак дужи, кружницу, хемичари као тачку кључања и топљења, наставница ликовног кроз примену посебне сликарске технике– поинтилизма, насавници енглеског језика кроз угледне часове, наставник физичког кроз игру твистер, учитељи кроз ликовне радове , такмичењу у кликерима и све оно што могу да повежу са тачком, наставник руског језика кроз игру Бинго.

 

Са педагошке стране ово је прилика да ученици пронађу сопствени стил и приступ у учењу, да се подстакну на кретивност и слободу у изражавању као и за развој једне од најбитнијих ствари -другарства. Искористили смо прилику и да ученике подсетимо да постоји део нас којима су тачке посебно важне за учење. Слабовиде ученике који уче уз помоћ Брајеве азбуке која је као што знамо од тачака. Сви чланови колектива и наставници и ученици имали су прилику да оставе само свој, специфичан траг.

 

Надамо се да ће ово инспирисати остале да узму учешће следеће године, као и да ће се на овај начин, у овим тешким временима за просвету, одати почаст свим оним наставницима који код ученика не виде празан лист папира већ поларног медведа затрпаног у снегу а од тачке планету и свемир око ње.Уз веру  да ово није тачка за крај реченице већ за почетак једне нове...

 

Биљана Вукашиновић

 

педагог школе

 

ПС: КЉУЧНА ТАЧКА, ТАЧКА ОСЛОНЦА, НУЛТА ТАЧКА, СЛАБА ТАЧКА, ТАЧКА ТОПЉЕЊА, ТАЧКА КЉУЧАЊА, БРАЈЕВА АЗБУКА-ОД ТАЧАКА, ТАЧКА ДНЕВНОГ РЕДА, СТАВИТИ ТАЧКУ НА..., ПОКРЕНУТИ СЕ СА МРТВЕ ТАЧКЕ,  ТАЧКА ПРЕЛАМАЊА, НАЈУДАЉЕНИЈА ТАЧКА...можда се сетите још неке тачке

 

 

 

 

Pogodaka: 1914