Савиндан 2023

СВЕТИ САВА У НАШОЈ ШКОЛИ
Из угла и кроз објектив нашег професионалца, господина Милана Ђокића

2

Са радошћу и поносом наш колектив је данас са својом драгим гостима - председником Општине Осечина, Николом Томићем, представницима Полицијске станице Осечина и Народне библиотеке Осечина, Библиотека Осечина нашим драгим пензионерима - прославио име и дело првог српског просветитеља, првог српског архиепископа, писца, лекара, дипломате, игумана манастира Студенице, оснивача манастира Хиландара. Српски принц, српски монах, велики човек и светац, његово блиставо дело и његов праведни пут, пут Светосавља живи и данас у нама. Свети Сава није заборављен. Напротив. У целој Србији данас одјекује Светосавска химна, којом је почео и програм у нашој школи.
Химну је извео школски хор уз клавирску пратњу наставника музичке културе Николе Јанковића. Потом су ученици млађих разреда рецитовали најлепше песме написане о Светом Сави.
У духу традиције, ученице петог разреда Тамара Вићановић, Елена Милутиновић и Николина Павловић отпевале су народну песму "Еј, драги, драги".
Затим су се на сцени појавили учесници драмско-рецитаторске секције, који су извели драмски скеч „Свети Сава" и показали како би учење мигло бити истовременои корисно и забавно. Текстом који је истовремено и савремен и чува традицију нашег народа и култ Светог Саве, успели су да свим профилима гостију приближе дух и знаменито дело Светог Саве.
Додатна секција српског језика и књижевности, сада, већ традиционално организује такмичарски квиз знања о Светом Сави. Овогодишњи победници су: Тамара Вићановић, пети разред
Елена Милутиновић, пети разред
Јелена Ненадовић, шести разред
Андреа Марковић, осми разред
Ђорђе Лазић, осми разред
Најбоља међу најбољима била је ове године Јелена Ненадовић, ученица шестог разреда, која ће бити посебно награђена.
Посебну награду на ликовном конкурсу освојио је Дарио Муратовић, ученик шестог разреда.
Честитамо децо, награде ће вам бити уручене на завршној свечаности на крају школске године.
Затим је на сцену изашла ученица шестог разреда, Наташа Тодорић и својим дивним гласом отпевала је једну од најлепших и најпопуларнијих песама написаних о Светом Сави, песму "Свети Сава" Војислава Илића.
На ово дивно извођење песме надовезала се игра КУД „Младост“ из Пецке.
Свечана прослава завршена је молитвом и ломљењем славског колача.
СРЕЋНА НАМ СВИМА НАША СЛАВА!
Тим за културну и јавну делатност

 138567

Pogodaka: 518