Дан школе 2021

ДАН ШКОЛЕ У ДУХУ НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ 

 

Због познате епидемиолошке ситуације, нажалост, нисмо могли да обележимо наш Дан школе онако како смо навикли, великом прославом и приредбом. 1

Али, упркос сложеној ситуацији, успели смо да направимо кратак програм и да се у овим тешким временима, вратимо у неко друго, можда лепше и једноставније време. Иако су сва времена на свој начин изазовна, нама се чини да смо се овим кратким повратком вратили у нека сигурнија и једноставнија времена и подсетили се заједно на оне исконске и најбитние ствари; као што су љубав према сопственој домовини, неговање традиционалних вредности и захвалност на ономе што обично подразумевамо и схватамо колико је битно тек онда када то изгубимо, а то су здравље, рад, природа, дружење... У томе се налази лепота живота. 

Верујемо да смо то показали и нашом приредбом, која је одржана уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Најпре смо чули једну родољубиву и пркосну песму, јер нам данас треба и љубави и храбрости, а на диван начин о томе сведоче стихови песме „Отаџбина“ Ђуре Јакшића, коју је рецитовала Сара Филиповић, ученица седмог разреда.

Како су живели, радовали се и радили наши преци може бити и за нас нека врста путоказа и доказа како је могуће бити истовремено вредан, радан, весео, како се радовати и волети живот у свим околностима. Није фраза да живот чине ситнице, то је истина, за срећу су потребне једноставне ствари, здравље, могућност да се ради и кроз рад ужива, радује, пева и дружи. Наши преци су то умели, а ми смо покушали кроз наш програм о прелу да увидимо сву лепоту једноставности и научимо понешто о нашој народној традицији, јер да бисмо иградили своју будућност, морамо познавати своју прошлост.

Програм „Прело – неговање народне традиције“ извела је драмско-рецитаторска секција наше школе.

Верујемо да сте да сте уживали, научили нешто ново из живота наших предака и најбитније да сте увидели оно што је важно, а важно је бити као што каже велики руски песник Сегеј Јесењин:

„У олуји и бури крај недаћа свих, уз

тешке губитке и тугу клету, бити

природан, насмејан и тих највећа је

уметност на свету“.

Велика је уметност и мудрост знати се увек радовати животу, а уметност је и знати како да будемо захвални на ономе што имамо, а на то нас је подсетила Катарина Обрадовић, ученица шестог разреда, која је рецитовсла песму „Хвала, сунцу, земљи, трвави“, Стевана Раичковића.

На крају смо уживали у чаробном гласу Наташе Тодорић, ученице петог разреда која нам је извела народну песму „Густа ми магла паднала" и народном колу које је извело КУД "Младост' из Пецка.

У оквиру обележавања Дана школе у току је и "Квиз знања", који организује и реализује, уз поштовање свих епидемиолошких мера, наставница Данка Васић, у школској библиотеци. Срећно свим учесницима! Победници квиза биће награђени на свечаности поводом завршетка школске године.

СРЕЋАН НАМ СВИМА ДАН ШКОЛЕ!

            Тим за културну и јавну делатност

234567

Pogodaka: 802