Светски дан књиге 2020

23. април 2020. године

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

     Драга децо, родитељи и колеге, данас је Светски дан књиге. Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

     Наши највреднији ученици потрудили су се да и у овим новим околностима обележимо овај дан. Писали су зашто воле да читају и шта воле да читају.Њихови радови су нас подсетили на лепоту писане речи и значај читања у животу сваког човека. Најбоља препорука за читање јесте размена наших читалачких искустава. Један прелепи цитат каже да је књига вреднија од свих споменика, наши ученици својим радовима одали су почаст овим мислима. Прочитајте најбоље делове њихових радова и уживајте. Верујемо да ћете и сами пожелети да нешто ново прочитате. Чувајте се. Читајте. Останите код куће.

sajtknjiga

Читање је бег од суровог света који нас окружује. У речима које су скривене у књизи сви ми проналазимо утеху.

         Када смо потиштени или тужни желимо да побегнемо од свега, од свих лоших тренутака, пропалих покушаја и од целог света. Књиге су ту да нам помогну. Сваком речју прочитаном наше тело пуни се позитивном енергијом.. Отвара се нови свет препун маште, чаролије и искрености. По мом мишљењу књиге су једно од највреднијих блага света. Свако је различит, сви воле различите ствари, па самим тим и различите књиге. Ја уживам док читам авантуристичке романе.Они ми показују нове делове света, и отварају нова врата невероватних доживљаја. Омогућавају ми време,   нове дивне тренутке у времену између сна и јаве. Речи, реченице, доживљаје из књиге само ми можемо претворити у велика дела. Истина је то да књиге зраче позитивном енергијом и свим добрим особинама, али не треба живети у њима. Оне су ту да нам дају један мали трачак наде, да поред свих падова поново устанемо и наставимо ка циљу, ка остварењу сна.

     И зато, кроз цео живот треба запамтити да су књиге увек ту за нас, ту су да нам открију оно шта стварност скрива.

Вања Муратовић VII/2

       Увек када имам слободног времена волим да читам разне књиге. Први пут сам отишла у библиотеку када сам имала седам година. Учитељица нас је одвела. Била сам окружена књигама. Тада сам пожелела да се учланим у библиотеку. Нисам знала да је читање књига толико забавно. У читању не постоје границе. Можеш да замислиш да си ти тај јунак из књиге. Књиге помажу да отворимо свој ум за нове идеје и нове погледе на свет. Док читамо увек наилазимо на непознате речи, што више читамо, више ћемо обогатити речник. Из добро написаних књига често можемо извући неку поуку, која нам може бити водиља кроз живот.

Милијана Краљевић VI/2

         Читањем обогађујемо свој речник,сазнајемо нове речи, изражавање нам је боље. Мислим да је књига човеков најбољи пријатељ,уз њу може да се извуче много добрих поука. 

     Књига је ту да нас орасположи,помогне. Ја уз читање научим много занимљивих ствари. Запитам се некад да ли ја имам неку сличну особину, да ли ми се нешто слично догодило као лику у књизи. Волим да читам јер ме то смири,наведе на размишљање и оно можда најбоље, да ме баш та књига усмери на неки нови циљ. Уз књигу сам почела да сањам неке ствари које много желим!

    Читајте баш због себе,не због других! И можда баш уз ту књигу научите да сањате и верујете у чуда! 

Ксенија Пузић VI/1

 

     Волим да читам зато што обогаћујем свој речник и увек сазнам нешто ново.

 

Виолета Ненадовић. VI/1

 

       Моја омиљена књига је Мали Принц, Антоана де Сент Егзиперија. Овај роман ми се допада зато што има веома јасну поруку – ако нешто волиш треба да се бориш за то, никда не треба да одустајеш! Треба да се бориш, да будеш упоран и да увек тежиш свом циљу. Мали принц нам је то показао и доказао на свом путовању.

Јована Васић VII/2

     Волим да читам и многе књиге ми се свиђају, али ми је омиљена Хајдук Станко, Јанка Веселиновића. Ова књига ми је омиљена због тога што се у њој појављују хајдуци и зато што је у књизи описан њихов начин живота и борбе са Турцима. Главни јунак, храбар, лукав, препреден, поштен веома је занимњива личност. Свима препоручујем да прочитају ову књигу.

Михаило Арсеновић VII/2

 

Волим да читам зато што богатим свој речник. Читање је узбудљиво јер нас може одвести у авантуру. Тако учимо и опуштамо се. Управо сам прочитао књигу: ,,Чаробњак из Оза“.                                  

                                                                                                                     Матеја Андрић V/2

У књизи постоје смешна и занимљива места. Забављам се док читам и могу нешто ново да научим.

                                                                                                                    Николина Тадић V/2

 

Читање и учење храни мозак, обогаћује речник. Најлепше је читати забавне књиге као што су: ,,Орлови рано лете“ и ,,Хајдуци“. Препоручујем свима да читају.

                                                                                                    Александар Ђокић V/1

 

Зашто волим да читам? За некога је време које је издвојио за читање потрошено, али не за мене. Док читам осетим необјашњиву топлину која ме испуњава. Сестре ме често питају зашто читам када има толико занимљивијих ствари које бих могла радити. Увек најрадије изаберем да читам.Можда на први поглед делује досадно, али је заправо јако забавно и поучно. Читајући књиге научила сам много о животу, научила сам да будем боља особа, пре свега. Исто бих и вамa препоручила. Кроз књигу можете да откријете себе, да радите на себи и будете бољи у свему.

Валентина Тадић VI/2

Pogodaka: 909