Читајмо гласно

Библиотека – чувар нашег лексичког блага

 

Међународни дан матерњег језика и Национални дан књиге 28.02.2020. обележени су заједничким активностима ученика шестог и осмог разреда са професоркама српског језика и књижевности – Аном Јокић и Јеленом Симић. Слоган угледног часа био је: Библиотека је чувар нашег лексичког блага.Ученици шестог и осмог разреда, подељени у групе добили су истраживачке задатке да задате речи страног порекла у српском језику споје са значењем речи из Речника страних речи и израза. Након тога ученици су осмислили и на основу датих туђица употребљених у контексту драмски представили  ситуације ( Разговор ,,френдова“ док ,,четују“ и ,,лајкују“, Како ,,бизнисмен“ и ,,асистент“ налазе ,,компромис“, Ишчекивање ,,фанова“ ,,селебрити“ пред важан ,,ивент“).

       Симболично, у 5 до 12 (11.55), као подршку акцији Друштва школских библиотекара Србије ,,Читајмо гласно“, представници две групе, који су били најкреативнији на угледном часу, извели су у школској библиотеци ученицима и радницима школе драматизован текст о употреби страних речи у нашем језику.

          Кроз игру, забаву, истраживачки рад, глуму и изражајно казивање дали су свој допринос очувању и неговању матерњег језика, културе и уметности.

sajt11

sajt22

Pogodaka: 878